Jeugdzorg & Centra voor Jeugd en Gezin

De afgelopen jaren is er veel kritiek geweest op de aanpak van vechtscheidingen en ouderverstoting door de organisaties van de jeugdzorg.

PASsage wil graag met deze organisaties meedenken over een betere aanpak van conflictsituaties en het voorkomen van ouderverstoting. Uiteindelijk hebben wij hetzelfde doel: kinderen die vrij zijn om onbelemmerd van beide ouders te houden en te genieten van de (familie)relaties van de ouders.

PASsage heeft de volgende suggesties:

  • Jeugdzorg, maatschappelijk werk en de Centra Jeugd en Gezin garanderen dat het contact met beide ouders in stand blijft. Over de vorm kan overlegd worden. Op die manier heeft geen enkele ouder iets te winnen bij voortzetting van het conflict.
  • Dit kan worden gerealiseerd door het onmiddellijk ingrijpen bij het niet nakomen van omgang.
  • Van beschuldigingen van misbruik, geweld of andere zaken moet aangifte gedaan worden. In meer dan 95 procent betreft het valse beschuldigingen, maar voor de betrokkenen is het belangrijk dat vastgesteld wordt of ze vals zijn of niet.
  • Overleg met ouders die hun kinderen niet zien. Vraag eens op welke manier zij geholpen zouden kunnen worden. Het zijn lastige situaties. Vaak hebben betrokkenen wel ideeën waar de schoen wringt en waar de oplossing te zoeken is.