Grootouders

‘Vechtscheidingen zijn kindermishandeling’

Ministerie van Volksgezonfheid, Welzijn en Sport (VWS), Jeugdzorg Nederland

In het verlengde van ouderverstoting ligt helaas ook grootouderverstoting en veelal de verstoting van de hele familie eromheen.  Menige grootouder verliest door de problemen tussen de ex-partners het contact met de kleinkinderen. Een onderzoek van Plus Magazine (2008) meldt dat in 10 procent van de scheidingen de grootouders hun kleinkinderen helemaal niet meer zien. Schaamt u zich er niet voor. Voor uw zoon of dochter zijn er weinig middelen om de omgangsregeling te realiseren.  Steun hen zoveel u kan. Meer ervaringen van grootouders kunt u bijvoorbeeld lezen op Kleinkind onbereikbaar.

Belandt u in zo’n situatie, dan geldt hetzelfde als voor uw zoon of dochter:

  •  U bent niet de enige, er zijn helaas duizenden grootouders in dezelfde situatie.
  • Het is geen individueel probleem maar een maatschappelijk probleem. Omgangsregelingen worden niet gehandhaafd, betaling van alimentatie wel.
  • Instanties als Jeugdzorg, de gehandicaptenzorg, de Raad van Kinderbescherming en de rechterlijke macht hebben (nog) geen antwoord op de situatie waarin de ene ouder moedwillig kinderen van de andere ouder weghoudt.
  • Denk niet dat uw kleinkinderen niet meer van u houden. Zij zijn de slachtoffers van een zeer moeilijke situatie. Verdediging van de verstoten ouder wordt door de andere ouder gezien als ‘verraad’. Dit loyaliteitsconflict legt een zware druk op kinderen en is in feite een vorm van geestelijke mishandeling. De meeste kinderen lukt het niet om neutraal te blijven. Partij kiezen geeft hun rust en veelal beloningen van de verstotende ouder. Lees de brief die Villa Pinedo heeft opgesteld, een organisatie voor kinderen van gescheiden ouders.