Overige familie en vrienden

PassageOverigefamilieledenLRkleiner

Naast de kinderen zelf, ouders en grootouders krijgen ook andere familieleden en vrienden te maken met de gevolgen van ouderverstoting. Tantes, ooms, nichten, neven en familie van een nieuwe partner zijn plotseling verstoken van het contact met de betrokken kinderen.

  • Blijf altijd kaartjes of cadeautjes sturen. De kinderen krijgen dan toch een signaal dat u nog om hen geeft.
  • Heeft u nog contact met de kinderen, vertel dan dat de verstoten ouder nog om hen geeft maar val niet de andere ouder aan.
  • Spreek met verstoten ouders gewoon over hun kinderen.  Zij blijven een deel van hun leven. Benadruk dat zij geen slechte ouders waren ook al beweren de ex-partners van wel.  

Voor meer tips kunt u bijvoorbeeld kijken op de Amerikaans blog: Moms’ hearts unsilenced. In de VS wordt er veel meer gepubliceerd over ouderverstoting dan in Nederland.

Open brief van een tante

Om te illustreren hoe diep ouderverstoting ingrijpt volgen hier twee passages uit een open brief van een tante op Facebook die haar neef en nichtje niet mag zien.

(…) Want toen jij besloot om Dewi en Mara bij Lucas weg te houden heb je je vast niet gerealiseerd dat er nog veel meer mensen daaronder gingen lijden! Zoals Letty en Richard die hun kleinkinderen ontnomen zijn. En Sander die zijn nichtje en neefje niet meer ziet.

Maar ook mijn ouders die hun kleinkinderen zo vreselijk missen. Mijn moeder praat niet graag over Dewi en Mara, het doet haar teveel verdriet. Als ik over hen praat met haar zie ik het verdriet in haar gezicht. Waarom, vraag ik me af. Wat heeft zij of mijn vader ooit gedaan om dit te verdienen? Een vraag die ik waarschijnlijk nooit beantwoord krijg.

En ik? Ik mis mijn neefje en nichtje elke dag! Als ik naar foto’s kijk van hen op Facebook herken ik ze bijna niet meer terug! Ze zijn zo gegroeid. Tranen rollen over mijn wangen als ik die foto’s zie en mij realiseer hoeveel tijd ik met hen heb gemist en dat ze mij vast en zeker niet eens meer herkennen en niet eens weten wie ik ben.

(…) Ik hou mij wanhopig vast aan het beetje hoop dat ik nog heb dat mijn broer eindelijk zijn kinderen weer in zijn armen kan sluiten en Dewi en Mara weer verder kunnen opgroeien met hun vader in hun leven. Dat mijn ouders en Netty en Richard hun kleinkinderen niet meer hoeven te missen, dat ik en Bram ons nichtje en neefje weer kunnen zien en dat mijn dochter Vienna haar nichtje en neefje eindelijk mag ontmoeten! Maar ik ben bang dat of dit nog in korte tijd gaat gebeuren volledig in jouw handen ligt …

(namen zijn gefingeerd)